66. Bányásznap Tatabányán

Az esemény kezdete:

2016, szeptember 2 - 11:00

Az idei rendezvényen a tatabányai alapszervezet ismét kéviselteti magát, várunk minden kedves érdeklődőt információs standunknál.

Az eseményen jelen lesz Dúró Dóra országgyűlési képviselőnk (2016. szept 3-án, szombaton), Boda Bánk László önkormányzati képviselőnk is.

Városunkban már hagyomány a minden évben megrendezett bányásznap, de tudjuk is, hogy mi az eredete?

Íme egy kis segítség:

A Vértes környékén (és sok más térségben) hosszú ideig meghatározó volt a bányászat a gazdaságban, a foglalkoztatásban, a településfejlesztésben, tulajdonképpen az élet minden területére hatással volt. Ebből eredően a Bányásznapnak is nagy hagyománya volt és ma is megtartják több városban, településen.

Mióta van Bányásznap, miért pont szeptember elején, mi közük a bányászoknak Szent Borbálához?

A bányásznap (ma szeptember első vasárnapja) hosszú múltú hagyományra tekint vissza. 1951 előtt bányavidékenként eltérő időpontban rendezték ezeket az ünnepségeket a bányászok nehéz és küzdelmes munkájának megbecsülésére.

Szent Borbála a bányászok védőszentje, így hagyományosan az ő napjához, december 4-hez kötődött az ünnep.

Tatabányán a Bányalelkészség Szent István király temploma védőszentjének ünnepén augusztus 20-án tartották a búcsút, itt ez volt a bányásznap is.

1951-től szeptember első vasárnapján országosan egységesen tartják a bányásznapot, az 1919. szeptember 6-án eldördült tatabányai csendőrsortűz áldozatainak emlékére.

A tatabányai bányászat nagyon mostoha körülményei, az 1950-es nagy bányaszerencsétlenség és az ezek miatti elégedetlenséget akarták csillapítani a bányásznap törvénybe iktatásával.

Az 1950-es bányaszerencsétlenség:

Tatabánya, XII. akna, 1950. december 30.: a halálos áldozatok száma 81 fő (jelentős részük a sújtólégrobbanást követő szénporrobbanás következtében vesztette életét)

forrás: http://www.minalunk.hu/tatabanya/index.php?n=5&tartalom_id=13356&area=524